Festival 2021 Izpostavljeno 

Se bo Festival selil na drugo lokacijo (še vedno v Sanremu)? Verjetno ne, ni pa nujno…

Čeprav so trenutne razmere  kar globoko posegle v italijanski vsakdan, se počasi približujejo dnevi in tedni, ko ponavadi RAI izda prve skrivnosti okrog prihajajočega Festivala. Seveda je o imenih voditeljev ter ostalih nekaj podrobnostih morda prezgodaj, se pa v tem obdobju počasi pričenjajo pojavljati prve informacije glede datumov dogodka. A tokrat je po poročanju kar nekaj medijev na udaru celo lokacija Festivala. Ta že od leta 1977 poteka v strogem mestnem centru, natančneje v gledališču Ariston, ki pa se ubada z vedno večjo prostorsko stisko in s tem ne dohaja tehničnih zahtev najnovejše odrske in televizijske opreme. Samo gledališče namreč glede prostorske širitve nima več dobesedno niti milimetra manevrskega prostora. Tako se že kar nekaj let pojavljajo namigovanja, da bi se prireditev preselila na novo lokacijo, kjer bi zgradili večnamensko dvorano, ki bi jo v mestu uporabljali tudi za druge prireditve tokom leta.

V sedanjem gledališču Ariston si Festival v živo lahko ogleda nekaj več kot 1000 obiskovalcev, saj za potrebe scenografije odstranijo celo do prvih trinajst vrst sedežev, odvisno od televizijskih potreb, medtem ko bi v novi dvorani bilo na voljo do 10.000 mest. To se je sicer že zgodilo leta 1990, ko so ob 50-letnici na nekaj kilometrov oddaljeni tržnici rož  zgradili provizorično montažno dvorano za 5.000 obiskovalcev, kar so naknadno izkoristili še za vzdrževalno obnovitvena dela v Aristonu, a se je takrat izkazalo za neposrečeno potezo, saj pravijo, da je Festival s tem izgubil svoj čar, ki ga nudi tradicionalno prizorišče.

Ker pa čas gre naprej in Festival postaja vse bolj “evropski” ter “eurosongovsko” naravnan, je potreba po primernejši lokaciji vse bolj glasna, a bo po našem mnenju še kar nekaj let ostalo nespremenjeno… ali pač…

Sorodna vsebina