Festival 2020 Izpostavljeno 

Mesec dni po zaključku Festivala

Dober mesec je mimo letošnjega, že 70-tega Festivala. Dodobra smo preposlušali pesmi, obujali spomine na za nas skoraj dvotedensko romanje v obmorsko mesto na skrajnem zahodu Ligurije, na koncu pa si ustvarili vtis o tokratni izvedbi. Kljub skepticizmu, ki je med nekaterimi vladal v dnevih, tednih ter mesecih pred pričetkom, je Amadeusov Festival osrečil vse.

Za večino se je festivalsko dogajanje zaključilo v nedeljo, v zgodnjih jutranjih urah, ko je Amadeus razglasil zmagovalca, odjavna špica se je odvrtela in nastopil je čas za vsaj leto dni odklopa, kar se omenjene prireditve tiče. Za nas, ki smo bili na samem prizorišču zadnjih deset dni v peklenskem ritmu, je bila pred nami še zadnja tiskovna konferenca in lahko bi rekli, “zares konec”. A taka prireditev te tako potegne vase, da že 10 minut po uradnem koncu je bil Sanremo 2020 arhiviran, debata pa padla na Sanremo 2021.


Tiskovno središče Ariston Roof in našega delovnega mesta

Kdor je že okusil udeležbo samega ozadja in organizacije takega dogodka verjetno ve, da je zadeva vse drugo kot sem slišal pri par kolegih “kaj te briga, 14 dni uživaš na soncu”. Sonce je sicer bilo, a kaj dosti ga nismo videli. Za ostale pa velja omeniti, da smo v zadnjih devetih dneh spali vsega 15 ur. Prav zaradi tega, smo že po prvem letu, ko smo se festivala udeležili prešli na idejo, da moramo na pot obvezno par dni prej, da lahko vsaj prvi dan ali dva izkoristimo za malo pohajanja po Sanremu in okolici. Delovni dan oz dnevi potekajo v takem ritmu, da po dveh dneh moraš pogledati na telefon, da vidiš kateri dan je in katera ura, saj se tam izgubi občutek za čas. Ob 8. uri odpre tiskovno središče, kjer se pregleda material ter pripravi novega, ob 11h pričnejo prve tiskovne konference, dopoldan pa zaključi glavna tiskovna konferenca, kjer predstavijo dnevno dogajanje. Za tem, bi morale biti dve uri pavze, a kaj ko se zaradi vedno prisotnih polemik le-ta zavleče do 14.30, ob 15h pa so že na vrsti naslednje, ki se rade volje zavlečejo tam do 18. oz 19. ure. Tako se niti ne uspeš obrnit in je ura 20 tu.


Naš fotograf z enim očesom obdeluje slike, z drugim sledi konferenci. Kako mu to uspe nam ni še povsem jasno…

Tu nastopi neznanka, ki si jo marsikdo ne zna razložiti. Pred seboj dobimo večerni program, kjer je do minute in sekunde napisano, kaj se bo na odru zgodilo. Že leta in leta se prisotni v Press centru (pa ne samo oni) pritožujejo, da je prireditev predolga, saj se vedno zaključi daleč po polnoči, če ne celo po 1 uri ponoči. Organizatorji vsakič znova in znova zagotavljajo, da se bo večer zaklučil najkasneje ob polnoči, a samo minuta časa in seštevek minutaže na programu nam pove, da temu ne bo tako. Večkrat sem na tiskovni konferenci želel vprašati odgovorne, zakaj trdijo da bo program začel ob 21h in končal ob 24h (torej 3 ure), če samo ko seštejemo minute vsake točke smo že preko 4 ur. Brez vštetih reklam in ostalih nepredvidenih točk. Očitno jim matematika ne leži…


Program z minutažo

Skratka,  večer se zaključi okrog 2h zjutraj, kjer se šele prične s pregledom slik in ostalega materiala, za tem moramo odhiteti na oddajo Dopofestival oz kakorkoli jo vsako leto poimenujejo in v apartmaju smo ob 5h. Dokler prenesemo slike, damo baterije na ponjenje pa je ura skoraj 6, budilko pa imamo nastavljeno za 7. uro… in tako dan za dnem. Zadnji večer nam že sami možgani delujejo povsem nelogično.

A kaj, kot sem že na začetku tega zapisa omenil, te taka prireditev povsem vsrka vase. Pol ure po razglasitvi je debata še nekako tekla o zmagovalcu, poražencih, izvedbi. pripravili smo še zadnje slike, poslali zadnje članke, ugasnili računalnik in tisto sekundo je bila glavna tematika pogovorov “kako sedaj za drugo leto, kdo se bo česa lotil”. Mesec je mimo, mi pa intenzivno delamo že na Sanremu 2021…


Počasi proti domu. Ob 17h. smo štartali iz Sanremo a zaradi zastojev ter prometnega kolapsa smo v 150km oddaljeno  Genovo prispeli krepko čez 23. uro. Poanta: Sanremo – Koper 14 ur!

Sorodna vsebina